En av de mest kända italienska desserterna är
Tiramisun. Ordet tiramisu betyder dra mej uppat eller med en mera poetisk synvinkel, ta mej till himlen.
Man är oense om fran vilken region i Italien
Tiramisun härstammar, men en teori är att det var en toskansk hertigs favoritdessert. Därifran skulle den sen ha spridit sej sen till andra regioner i Italien. En annan teori är att de venetianska kvinnorna gav tiramisu till sina älskare pa kvällen sa att de skulle ha mera energi. Desserten spred sej utanför Italiens gränser pa 1800-talet genom ett flertal italienska kokböcker.
Det finns otaliga varianter av
tiramisu men jag tänkte börja med den klassiska.
400 g mascarpone
2 ägg + 2 gulor
150 g florsocker
20 savoardikex
2 dl starkt kaffe
200 g riven mörk choklad
kakao
- Mjuka upp mascarponen med en gaffel.
- Separera gulorna fran vitorna.
- Vispa gulorna och sockret till en krämig smet. Tillsätt mascarponen och blanda ordentligt.
- Vispa vitorna till ett hart skum och blanda ner det i smeten.
- Doppa kexen i kaffet och lägg dem pa bottnen av en djup form (droppa eventuellt lite kaffe över kexen).
- Bred pa ett lager mascarponesmet och strö över chokladen.
- Fortsätt och lägg pa lager tills ingredienserna tar slut.
- Avsluta med mascarponen och lägg det i kylen.
- Strö över kakaon när tiramisun skall serveras.
Recept och bild fran elle.fr