lördag 31 mars 2012

Tiramisu med Amaretto


Tiramisu recept för 4 pers.


200 g mascarpone
2 ägg
20 Savoardikex
65 g socker
4 msk Amaretto
1 kopp starkt kaffe
kakaopulver

  1. Separera äggulan frân vitan. 
  2. Vispa gulan med sockret och amaretton i en skal.
  3. Placera skâlen pâ en kastrull med sjudande vatten och vispa i ca 5 min. tills smeten tjocknat.
  4. Ta av skâlen frân kastrullen och fortsätt vispa till smeten kallnat.
  5. Tillsätt mascarponen lite i taget och blanda försiktigt.
  6. Vispa vitorna till skum och blanda ner i det i mascarpone smeten tills den blivit mjuk.
  7. Häll kaffet i en djuptallrik och doppa kexen i kaffet och lägg dem i en form.
  8. Täck dem med ett lager mascarponekräm. Lägg pâ ett lager kex och täck med resten av mascarponen.
  9. Täck formen och lât vila i kylen. 
  10. Strö över kakaopulvret och servera. 
Recept och bild frân elle.fr

söndag 25 mars 2012

Minipizzor med tonfisktapenade och citron

Här är det varmt och skönt vârväder för tillfället. Varmt väder betyder picknick i parken och lätta sommarrätter. Här kommer ett perfekt och lättlagat picknick recept.

Recept för 6 pers.

Pizzadeg:
400 g mjöl
20 g jäst
1 nypa socker
1 tsk salt
Tapenade:
200g tonfisk i konserv
9 körsbärstomater
75 ml olivolja
2 klyftor vitlök
2 msk grovhackade kapris
2 msk finhackad persilja
1 skvätt tabasco
1 msk citronsaft
1 citron
salt och peppar


  1. Lös upp jästen i 1/8 l ljummet vatten och tillsätt sockret.
  2. Blanda i mjölet, salt och olja tills du fâtt till en slät deg. Lât degen jäsa i en timme.
  3. Lât tonfisken rinna av och blanda den med den pressade vitlöken, persiljan, kapris, salt, peppar, citronsaften och tabascon.
  4. Värm ugnen till 220°c.
  5. Knâda degen och forma den till en rulle. Skär den i 18 bitar och kavla ut bitarna till minipizzor.
  6. Placera pizzorna pâ en plât, lât dem jäsa en stund och bred ut tonfisktapenden över pizzorna.
  7. Skär tomaterna i halvor och placera dem pâ pizzorna. 
  8. Grädda pizzorna i 15-20 min.
  9. Skiva citronen och placera skivorna pâ pizzorna.
Recept och bild fran cuisineaz.com

Grillade auberginer med apelsinsâs

En perfekt förrätt en varm sommarkväll.


Aubergine recept för 6 pers.

2 auberginer (eller 2 pâser djupfrysta auberginer)
1 dl saft frân en apelsin
6 nypor klippt koriander
salt och peppar

  1. Skiva auberginerna och hetta upp dem i en stekpanna. Lägg dem sen pâ 6 fat.
  2. Pressa apelsinsaften i en kastrull och vispa i lite olivolja. 
  3. Salta och peppra och tillsätt koriandern.
  4. Häll sâsen över aubergineskivorna och servera varmt eller avkylt.
Recept och bild fran elle.fr


tisdag 20 mars 2012

Kalv Axoa

Axoa (uttalas achoa) är en traditionell basikisk gryta som kommer frân den lilla regionen Labourd. Det finns mânga olika versioner av Axoa, nâgra ingredienser âterkommer ofta : nötkött/kalvkött, heta kryddor och lökar.

Här kommer ett recept pâ kalv axoa för 6 pers.


1 kg kalvbog
6 gröna chilifrukter
1 röd paprika
2 lökar
1 vitlöksklyfta
4 msk gâs/ankfett
Piment d'espelette (chilikrydda)
salt och peppar

  1. Skär kötten i 4 cm kuber.
  2. Skala lökarna och vitlöken och hacka.
  3. Smält hälften av fettet i en gryta och bryn köttet. Tillsätt resten av fettet, löken, vitlöken och rör om i 5 min.
  4. Tillsätt vatten tills det täcker köttet. Salta, peppra och lât koka upp. Täck med lock och lât smâkoka i 45 min.
  5. Skölj chilifrukten och paprikan och skiva dem. Lägg dem i grytan dâ köttet kokat i 45 min och lât puttra ytterligare 20 min.
  6. Servera med en liten nypa chilikrydda och eventuellt ris eller en bit färskt bröd.
Recept och bild fran elle.fr

måndag 19 mars 2012

Körsbärstomater med chèvre

Här kommer ett recept pâ smâplock att ställa fram vid fredagsmyset eller pâ tapasbrickan.

Recept för 4 pers.

1 lâda körsbärstomater
70 g färsk getost
25 g pistagenötter
1 kvist mynta
5 stjälkar gräslök
  1. Skär av "hatten" pâ tomaterna och töm dem med hjälp av en tesked. Salta och peppra innandömet.
  2. Hacka pistagenötterna, myntan och gräslöken.
  3. Blanda osten den smulade osten, pistagen och örterna i en skâl. Salta och peppra.
  4. Fyll tomaterna med ostblandningen. Sätt pâ hattarna och servera avkylt.
Recept och bild fran elle.fr

Parmentier med grönsaker (potatismoslâda)

Helgen gick verkligen i matlagningens tecken. Igâr kokade jag ihop grönsakerna som blev kvar frân lördagen, det blev en potatismoslâda med grönsaker (parmentier de légumes) pâ franska.

Recept potatismoslâda för 4 pers.

8-10 potatisar
2 morötter
1/4 rotselleri
1 zucchini
2 tomater
1 paprika
1 lök/rödlök
muskot
salt och peppar
smör och mjölk

  1. Skala och tärna potatisarna (sâ att de blir snabbt mjuka)
  2. Skala och skiva morötterna och skala och skär sellerin i stavar. Koka morötterna och sellerin med potatisarna i saltat vatten tills alla grönsaker blivit mjuka.
  3. Under tiden, skär zucchinin och paprikan i stavar. Kärna ur tomaterna och skär dem i bitar, hacka löken. Stek grönsakerna tills de blivit mjuka. Salta, peppra och tillsätt lite muskot. 
  4. När potatisarna, morötterna och sellerin är färdigkokade, lägg morötterna och sellerin i en ugnsfast form. 
  5. Tillsätt smör och mjölk i kastrullen med potatisarna och mosa dem.
  6. Bred ut de stekta grönsakerna i den ugnsfasta formen. Lägg potatismoset ovanpâ och avsluta med lite ost.
  7. Gratinera i ugnen i ca 10 min.
  8. Servera eventuellt med lite sallad.

Enkel tomatsâs

Less is more, vilket ocksâ kan gälla pasta. Fastän man försöker göra det orginellt och komplicerat är det alltid lika gott med en enkel tomatsâs.

Recept pâ tomatsâs för 4 pers.

250 g körsbärstomater
4 lökar
olivolja
2 kvistar timjan
1 lagerblad
1 tsk socker
1 nypa 4 sorters kryddor

  1. Hacka löken och stek den i olivoljan i en kastrull tillsammans med timjan och lagerbladet.
  2. Tillsätt tomaterna, ett glas vatten, sockret och kryddorna när löken blivit genomskinlig. Salta och peppra och lât smâkoka i 30 min.
  3. Ta bort timjan och lagerbladet före servering. Passera sâsen om du vill ha en mera flytande sâs.
  4. Servera med pasta.
Recept och bild frân elle.fr

Banantagine med apelsin

Lättlagad och lätt fruktdessert med smaker frân Nordafrika.

Recept för 4 pers.


5 bananer
1 citron
4 saftiga apelsiner
2 msk râsocker
1 msk apelsinblomsvatten
1 tsk kanel
2 kanelstänger
2 stjärnanis

  1. Skala bananerna och skiva dem i tjocka skivor.
  2. Lägg dem i en skâl och pressa över saften frân en citron. Strö över kanelen och lât dra i 15 min.
  3. Pressa apelsinerna och häll saften i en gryta (cocotte). Tillsätt sockret, apelsinblomsvattnet, kanelstängerna och anisen.
  4. Lât koka upp och lât det sen sjuda under lock i 15 min.
  5. Lägg sedan i bananerna och citronsaften och lât sjuda ytterligare 15 min under lock.
  6. Servera ! :)
Recept och bild fran cuisineaz.com

Smâ grillspett med tapenade

Lätt middag för varma sommarkvällar.

Grillspett recept för 6 pers.

950 g biffstek
150 g gröna oliver (urkärnade)
3 msk fromage blanc (kvarg/kesella)
salt och peppar


  1. Förbered tapenden: Hacka oliverna och blanda dem med kvargen. 
  2. Förbered köttet: Skiva köttet i fina skivor och placera dem pâ ett djupt fat. Bred pâ tapenaden och lât vila i kylen i ca 15 min. 
  3. Trä köttbitarna pâ smâ grillspett och lägg dem pâ grillen (eller i ugnen om du inte har en grill). Grilla i ca 10 min och vänd dem regelbundet.
  4. Servera med ris eller en sallad.
Recept och bild frân cuisineaz.com

söndag 18 mars 2012

Zuccini Crumble

Igâr hade vi ordnat med middag hemma hos oss. Middag = stâ i köket hela halva dagen, vilket jag i och för sej tycker är roligt, sâ jag klagar inte. Huvudrätten blev mammas laxrecept, men jag tänkte bjuda pâ förrätten som är lätt, lättlagad och god.

Recept för 5 pers.


2 zucchinin
2 mozzarella
en kvist rosmarin
Crumbledeg:
30 g smör
50 g hackade nötter
30 g skorpmjöl
50 g riven parmesan

  1. Skiva zucchinin i tunna skivor och stek dem mjuka i olivolja tillsammans med rosmarin.
  2. Blanda ihop crumbledegen och grädda den i 200°C i ca 5-8 min. (tills den fâtt en fin färg)
  3. Placera zucchini skivorna i glas eller smâ skalar, skiva mozzarellan och placera skivorna pâ zucchinin. 
  4. Strö över crumble degen och servera.

torsdag 15 mars 2012

Patatas Bravas

En av tapas klassikerna och ett mâste pâ ett tapasbord är Patatas Bravas, friterade potatisar.

Tapas recept för 6 pers.

300 g potatisar
1 kopp tomatsâs
10 droppar vinäger
1 nypa chilikrydda
olivolja


  1. Koka potatisarna med skalet pâ i saltat vatten. Koka dem inte helt mjuka.
  2. Skala dem och skärm dem i kuber. 
  3. Lägg dem i en fritös eller kokande olja tills de fâtt en fin färg.
  4. Koka upp sâsen med vinägern och chilipepparn.
  5. Servera potatisarna varma eller kalla med sâsen. 
Recept och bild fran cuisineaz.com

onsdag 14 mars 2012

Marockansk kycklingtagine

Här kommer ännu ett tagine recept. (bara för att jag tycker dessa grytor är sâ goda och lättlagade)

Tagine recept för 4 pers.


1 liten kyckling
2 lökar
1 tomat
3 smâ potatisar
1 tsk paprikakrydda
lite koriander
solrosolja eller olivolja
salt och peppar

  1. Häll 2 msk olja i taginen/grytan och värm den pâ hög värme.
  2. Skär kycklingen i bitar och bryn dem.
  3. Hacka löken och bryn den tillsammans med kycklingen.
  4. Skär tomaten i bitar och tillsätt även den. Krydda och tillsätt ett glas vatten.
  5. Skär potatisarna i bitar och placera dem ovanpâ kycklingen, salta potatisarna lite.
  6. Lât puttra i 1 timme pâ lag värmen, men hâll koll pâ vattenmängden och fyll pâ med ett litet glas dâ du märker att sâsen minskar.
  7. Lât svalna 5 min. innan det är dags att servera.
Recept och bild frân cuisineaz.com

måndag 12 mars 2012

Lake med tomat och rosmarin

Recept pa lake för 4 pers.
800 g skivad lake
1,5 dl vitt vin
1 kg tomater
tomatpuré
2 msk olivolja
2 stora lökar
2 stora vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 "garnerad bukett" (2 lagerblad, 1 kvist timjan, 1/4 stjälk selleri)
  1. Lägg tomaterna i kokande vatten i 30 sek. Lat dem rinna av, skala dem och kärna ur dem. Skär tomaterna i sma bitar.
  2. Skala och hacka löken och pressa vitlöken.
  3. Hetta upp olivoljan i en gryta och tillsätt löken, stek dem mjuk. Tillsätt den pressade vitlöken, tomatpurén, örterna, rosmarin och tomaterna. 
  4. Häll i vinet, salta och peppra och lat koka pa lag värme i 30 min.
  5. Skölj lakbitarna och tillsätt dem i grytan. Häll i ett glas vatten, krydda om sa behövs. Täck med lock och lat koka i 15 min. 
  6. Servera med angkokt nypotatis.
Recept och bild fran elle.fr

söndag 11 mars 2012

Tonfiskpasta med grönsaker

Här kommer uppföljaren i serien söndagspasta. Kvällens middag blev en mycket lättlagad tonfiskpasta.

Pasta recept för 4 pers.

1 aubergine
1 zucchini
1 röd lök
1 burk krossade tomater
2 burkar tonfisk i olja
chilikrydda
salt och peppar
provençalska örter
pasta för 4 pers.
  1. Skölj auberginen och zucchinin och skär dem i sma kuber. Skala och hacka löken.
  2. Stek grönsakerna pa samma gang som du kokar pastan. 
  3. När grönsakerna börjar bli mjuka, tillsätt de krossade tomaterna, tonfisken, den pressade vitlöken och kryddorna. Lat smaputtra pa lag värme tills pastan är klar.
  4. Blanda ner sasen med pastan och servera.

Kalvkotletter med gremolata

Kalvkotlettsrecept för 4 pers.

2 kalvkotletter à 450g
2 msk olivolja
30 g smör
2 lagerblad
Gremolatan:
1 citron
1 liten bukett persilja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar


  1. Förbered gremolatan : skölj citronerna och riv citronskalet. Tvätta och klipp persiljan. Skala och finhacka vitlöken. Salta och peppra och blanda ordentligt. 
  2. Smält smöret och oljan i en stor stekpanna. Lägg i kalvkotletterna med varsitt lagerblad ovanpa.
  3. Bryn kotletterna pa bada sidorna, sänk sedan värmen och lat dem steka i ca 10-12 min. Sväng dem da halva tiden gatt. 
  4. Lägg kotletterna pa ett serveringsfat och bred över gremolatan. Täck med aluminiumfolie och lat vila i 5 min. 
  5. Servera med stekta potatisar.
Recept och bild fran elle.fr

Tabouleh

Tabouleh är ursprungligen en libanesisk sallad gjord pa bulgur och persilja. Pa arabiska betyder tabouleh kryddad sallad. Tabouleh är en av huvudingredienserna i en libanesisk mezeTabouleh har idag spridit sej langt utanför Libanons gränser och är en av de populäraste salladerna i Mellanöstern, arabvärlden men ocksa pa Cypern och i Armenien.

Tabouleh recept för 4 pers.


50 g bulgur
4 tomater
3 buketter persilja
1 bukett mynta
2 lökar
3 citroner
6 msk olivolja
salt och peppar

  1. Skölj bulguren och bada den i ljummet citronvatten i ca 20 min. Lat rinna av och torka den i en kökshandduk.
  2. Lägg bulguren i en salladsskal. Skölj myntan och persiljan och hacka fint. 
  3. Blanda ner tomaterna skurna i bitar, den hackade löken, myntan och persiljan med bulguren. Salta och peppra och avsluta med lite olivolja och citronsaft. 
  4. Täck salladsskalen och lat vila i 1 timme innan servering.
Recept och bild fran cuisineaz.com

Kalvtagine med päron

Tagine recept för 4 pers. 


400 g kalvkött
2 päron
2 rödlökar
6 valnötter
4 tsk honung
3 nypor ingefära
4 kvistar koriander
2 msk olivolja
peppar

  1. Skär köttet i bitar. Skala och skiva löken.
  2. Hetta upp olivoljan i en gryta eller en tagine. Bryn köttbitarna.
  3. Sänk värmen da köttbitarna fatt en fin färg, tillsätt ingefäran, honungen, nötterna och vatten tills det täcker bottnen. Peppra.
  4. Koka under lock pa lag värme i ca 30 min.
  5. Skala och dela päronen. Kärna ur dem och skiva päronen.
  6. Tillsätt päronen da köttet kokat i 30 min. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs och lat koka ytterligare 15 min.
  7. Skölj koriandern och klipp den till garnityren.
Recept och bild fran monregimeperso.fr

Sma toastar med stensopp

Perfekt förrätt eller ett bra alternativ till chipsen pa fredagskvällen.

Toast recept för 6 pers.

6-8 svampar (stensopp)
1 baguette
olivolja

  1. Tina svamparna dagen före. 
  2. Torka dem da de tinat och skiva dem i tunna skivor.
  3. Värm baguetterna i ugnen.
  4. Stek svamparna nagra minuter i lite olivolja. Salta och peppra.
  5. Servera en baguettebit med en skiva stensopp.

Recept och bild fran elle.fr

onsdag 7 mars 2012

Apelsin-mandarin tagine med honung

Här kommer ett recept pa en söt tagine.

Tagine recept för 6 pers.

13 apelsiner
18 mandariner
100 g torkade aprikoser
1 citron
5 msk honung
Kanel
  1. Skala 12 apelsiner och alla mandariner och dela dem i 4 delar.
  2. Värm tagine grytan/lergrytan och häll i honungen. Tillsätt de skalade apelsinerna och mandarinerna.
  3. Häll pa saften fran citronen och den 13:de apelsinen och strö över kanelen.
  4. Lägg pa locket och lat koka pa svag värme i 15 min.
  5. Lat svalna och servera med aprikoserna.
Recept och bild fran cuisineaz.com

Anchoïade (ansjovisröra)

Denna ansjovisröra finns ofta pa bordet i södra Frankrike. Den passar perfekt pa en tapasbricka eller som förrätt.

200 g ansjovis
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar

Mixa ingredienserna och servera med en färsk baguette eller rostat bröd.

Recept och bild fran elle.fr

tisdag 6 mars 2012

Tagine pa jätteräkor

Här kommer en tagine till de som inte tycker om kött.

Tagine recept för 4 pers.

20 färska jätteräkor
2 fänkalshuvuden
1 burk krossade tomater
2 lökar
2 vitlöksklyftor
6 kvistar koriander
1 inlagd citron (eller citronsaft)
1 sockerbit
6 msk olivolja
1 tsk torkad ingefära
salt och peppar

  1. Skala fänkalen och skär dem i 4 delar. Angkoka dem i 15 min.
  2. Skala räkorna och lämna kvar stjärten. Skala och skiva löken och vitlöken.
  3. Skär citronen i bitar.
  4. Stek räkorna i 3 msk olivolja, ta dem av plattan och lat dem vila medan du steker löken och vitlöken tills de blir genomskinliga.
  5. Tillsätt tomaterna och sockerbiten och lat koka i 15 min. 
  6. Krydda med salt, peppar, citronen och ingefära.
  7. Bryn fänkalen i resten av olivoljan.
  8. Häll tomatsasen i en gryta/tagine och lägg i räkorna och fänkalen. Täck med lock och lat puttra i 10 min.
Recept och bild fran cuisineaz.fr


måndag 5 mars 2012

Tomatbruschetta

Bruschetta recept för 4 pers.

4 mogna tomater
1 msk hackad basilika
4 skivor fullkornsbröd
1 skalad och vitlöksklyfta delad i tva delar.

  1. Tvätta och hacka tomaterna grovt. Blanda dem med basilikan.
  2. Grilla brödet i ugnen och gnid in bada sidorna av brödskivorna med vitlöken.
  3. Häll lite olivolja över brödbitarna.
  4. Garnera brödskivorna med tomaterna och avsluta med lite olivolja.
Recept och bild fran elle.fr

Grekiska grönsaker (med kyckling)

Kvällens middag blev en uppvärmd historia fran igar: grekiska grönsaker i ugn serverade med grillade kyckling.


Recept för 4 pers.


1 grillad kyckling
3 paprikor
1 lök
1 äggplanta
3-4 tomater
3 vitlöksklyftor
250 g feta
olivolja
salt och peppar
provençalska örter

  1. Tärna paprikorna, äggplantan och löken och stek dem mjuka i olivoljan.
  2. Tärna tomatern och tillsätt dem och de pressade vitlöksklyftorna da de andra grönsakerna är mjuka. Krydda grönsaksblandningen.
  3. Lägg grönsaksblandningen i en ugnsfast form och smula över fetan. Lägg grönsakerna i ugnen i 200°c ca 15-20 min.
  4. Servera med grillad kyckling eller färskt bröd.


Bacon-rosmarin kyckling

Kycklingrecept för 6 pers.


1 kyckling skuren i bitar eller 8 bitar kyckling
8 skivor bacon
8 kvistar rosmarin
fransk senap
olivolja
1 citron
salt och peppar

  1. Värm ugnen till 210°c.
  2. Stick hal i skinnet pa varje kycklingbit och stick in en bit bacon och en kvist rosmarin under skinnet pa varje kycklingbit.
  3. Badda bitarna med senap och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över lite olivolja och citronsaft.
  4. Salta och peppra och lat ligga i ugnen i 45 min - 1 timme. Sänk temperaturen till 180 °c efter de första 15 min.
  5. Server med klyftpotatis eller grillade grönsaker.
Recept och bild fran elle.fr

söndag 4 mars 2012

Crispelles (sma friterade pizzor)

Perfekt smaplock!

Recept för 4 pers.


250 g pizzadeg
2 tomater
1 mozzarella
5 salviablad
80 g pancetta
125 g ricotta
1 burk tapenade
Olivolja till frityren

  1. Värm oljan till frityren.
  2. Skär pizzadegen i sma bitar.
  3. Kavla ut bitarna tills de har en diameter pa 12 cm.
  4. Fritera de sma pizzorna pa bada sidorna tills de fatt en fin brun nyans. Lat dem rinna av pa ett hushallspapper.
  5. Vik pizzorna och garnera med endera tomat, mozzarella och salvia eller pancetta/skinka. Man kan ocksa  fylla med ricotta blandat med tapenade.
Recept och bild fran elle.fr

lördag 3 mars 2012

Feta med 2 sorters pesto

En perfekt förrätt eller till tapas/meze brickan.

Fetarecept för 1 pers.


200 g feta
50 g pinjenötter
50 g salta nötter
2 vitlöksklyftor
1 bukett koriander
1 bukett basilika
2 dl olivolja
färskmalen peppar

  1. Tvätta, torka och plocka bort bladen fran örterna.
  2. Grilla pinjenötterna och finhacka dem. Blanda dem med den klippta basilikan och 1 finhackad vitlöksklyfta. Peppra och täck med 1 dl olivolja.
  3. Finhacka nötterna och blanda dem med den klippta koriandern och 1 finhackad vitlöksklyfta. Peppra och täck med 1 dl olivolja. 
  4. Dela fetan i 4 kuber. Häll den första peston över halva osten och andra peston över andra hälften av osten. Täck med en plastfilm och lat marinera i kylen till följande dag. 
  5. Servera fetan med grillat bröd.

Apelsinkaka pa ricotta

Apelsinkakerecept för 4 pers.
3 ägg
60 g socker
250 g ricotta
1 apelsin
  1. Värm ugnen till 180°c
  2. Vispa ägg och socker i en skal.
  3. Tillsätt ricottan och rivet apelsinskal.
  4. Pressa apelsinen och tillsätt saften. Rör om ordentligt.
  5. Häll smeten i en kakform och grädda i ca 20 min. 






Recept och bild tagna fran elle.fr

torsdag 1 mars 2012

Fänkalsgratäng med getost

Recept pa fänkalsgratäng med getost för 6 pers.


6 fänkalar
1 getost
2 äggulor
1,5 dl crème fraiche
1 nypa salt
pepparkorn
1 smörklick
2 msk olivolja

  1. Värm ugnen till 210°c
  2. Dela fänkalarna i 2 och skalla dem i 15 min. Lat dem rinna av.
  3. Blanda äggulan med crème fraichen och salta och peppra.
  4. Skiva osten.
  5. Smörj en ugnsfast form med smöret och placera ut fankalshalvorna. Placer ostskivorna pa fänkalshalvorna och häll över crème fraiche blandningen och lite olivolja över getosten.
  6. Lägg i ugnen och lat gräddas i 20 min.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...